Propuneri pentru amendarea Legii Cetățeniei

Sunday, May 7, 2017
Integrarea străinilor în societățile gazdă este un proces lung și anevoios. Finalizarea armonioasă a acestui proces se face prin naturalizare, adică prin obținerea cetățeniei statului respectiv. Așa cum este normal, pentru asigurarea coeziunii sociale, obținerea cetățeniei implică îndeplinirea unor criterii riguroase, prin care se asigură că solicitantul este hotărât să se stabilească definitiv în țara gazdă și acceptă toate implicațiile acestui gest.
În România, procedura de obținere a cetățeniei este guvernată de Legea Cetățeniei Române nr. 21/1991, cu modificările și completările ulterioare. În general, Legea Cetățeniei este considerat un act robust, testat în timp, care definește o procedură ce nu este ușor de îndeplinit, dar este clară și relativ obiectivă. 
Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR), analizând practica din ultimii ani, a constatat că sunt câteva circumstanțe în care Legea Cetățeniei nu este pe deplin adaptată schimbările recente din societate, într-un context internațional în care numărul de refugiați și beneficiari de protecție subsidiară ajunși în România a crescut încet, dar constant. Ca urmare a acestei analize, CDMiR a transmise o serie de propuneri de amendare punctuală a Legii Cetățeniei:
  • Includerea beneficiarilor de protecție subsidiară, alături de refugiați, între persoanele pentru care se aplică reducerea numărului de ani de ședere legală în România, înainte de a primi Cetățenia
  • Facilitarea accesului la cetățenia română a persoanelor provenite din grupuri vulnerabile, prin relaxarea unor condiții specifice
  • Introducerea unor proceduri mai clare pentru minorii care dobândesc cetățenia română, prin emiterea unui certificat propriu de cetățenie (și nu prin includerea în dosarul părinților).
Aceste propuneri au fost transmise către Autoritatea Națională pentru Cetățenie și discutate cu Ministerul Justiției în cadrul unei reuniuni care a avut loc în data de 15 iunie 2015.

                                    

În anul 2017 Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților a fost finanțată printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Începând cu anul 2018, CDMiR este susținută prin intermediul proiectului NIEM- National Integration Evaluation Mechanism. Measuring and improving integration of beneficiaries of international protection, finanțat prin Fondul European pentru Migrație și Azil, co-finanțat de Open Society Foundations.

Pentru mai multe informații despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român, accesați www.swiss-contribution.ro, www.swiss-contribution.admin.ch/romania.

Detalii despre proiectul NIEM sunt disponibile pe www.forintegration.eu.

Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian, a Comisiei Europene, sau a Open Society Foundations.

Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Centrul de Documentare şi Cercetare în Domeniul Integrării Imigranţilor și de Centrul pentru Inovare Publică.